/
516 Views0

Czy wiesz, że boczniaki mają silne właściwości antynowotworowe, porównywalne do azjatyckich grzybów shiitake? W badaniach in vitro wykazano m.in. ich hamujący wpływ na wzrost komórek raka piersi. Co ciekawe, uprawa tych grzybów w Polsce wciąż zyskuje na popularności. Bez trudu kupisz je w dobrze zaopatrzonym warzywniaku i hipermarketach. Boczniaki idealnie sprawdzają się w daniach wegetariańskich np. makaronach. Czerp z nich garściami!

Składniki (na 1 porcję):

  • makaron razowy lub z pszenicy durum – 1 szklanka,
  • świeży szpinak – 3 duże garście,
  • boczniaki – 3 średnie sztuki,
  • ciecierzyca z puszki – 1/3 puszki (80g),
  • cebula – pół małej sztuki,
  • czosnek – jeden mały ząbek
  • ser typu feta – 1 plasterek,
  • jaja z wolnego wybiegu – 1 sztuka,
  • masło klarowane – 2 płaskie łyżeczki,
  • przyprawy: sól i pieprz czarny.

Wykonanie:

Cebulę poszatkować. Boczniaki umyć i pokroić na małe kawałki. Szpinak opłukać i pokroić. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przepłukać na sitku. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać cebulę i boczniaki. Lekko posolić i dusić do miękkości, aż soki z grzybów wyparują. Następnie dodać cieciorkę i podsmażyć. Po chwili dodać liście szpinaku, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusić, aż liście szpinaku zwiędną. Na koniec dodać pokruszony ser feta i wymieszać do połączenia składników. Podawać z makaronem ugotowanym na al dente i jajkiem sadzonym, które przygotować na drugiej łyżeczce masła.

 

pl_PLPolish
pl_PLPolish