VOUCHER PODARUNKOWY - PODARUJ ZDROWIE W TE ŚWIĘTA. Szczegóły w aktualnościach.

Sałatka omega-3 i omega-9

Jest pyszna, dlatego moi pacjenci przyrządzają ją sobie częściej niż zakłada to ich jadłospis. Ta lekka niesubordynacja pozostaje im jednak wybaczona, ponieważ sałatka z burakami i awokado to istny szał pod względem zawartości przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, folianów oraz żelaza. Szczególnie polecam ją Panią w ciąży, ponieważ zawiera wszystko co jest niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka.

Składniki (na 2 porcje):
- sałata roszponka - 1 opakowanie lub 4 duże garście (100 g),
- jarmuż - duża garść (20 g),
- buraki - 2 małe sztuki (240 g), 
- dojrzałe awokado - pół sztuki (70 g), 
- pestki dyni - 4 łyżki (40 g), 
- mozzarella - kulka (125 g), 
- sok z cytryny - 2 łyżki, 
- sól morska i pieprz - szczypta,
- musztarda - łyżeczka, 
- miód - łyżeczka, 
- olej lniany (tłoczony na zimno i nierafinowany) - 2 łyżki, 
- ocet winny - 2 łyżeczki.

Wykonanie: 
Buraki przekroić na połowę, każdą z nich zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w 200°C przez 1 h. Upieczone buraki obrać i pokroić w półplastry. Jarmuż umyć, pozbawić twardych części, porwać na mniejsze kawałki, ugotować na parze, po czym pozostawić by odciekł. Roszponkę opłukać, osuszyć, włożyć do miski, dodać jarmuż, buraki, pokrojoną w półplastry mozzarellę oraz obrane i pokrojone w paski awokado, skropić wszystko sokiem z cytryny. Posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni, doprawić solą morską i pieprzem. Wymieszać składniki winegretu miodowo-musztardowego, polać po sałatce, którą należy wymieszać przed podaniem. 

Muffinki migdałowo-pomarańczowe

Do tej pory robiłam je w formie ciasta. Hiszpańskie ciasto pomarańczowe sprawdziło się także w formie muffinek, które idealnie sprostały roli słodkiego dodatku do Dnia Otwartego. Słodkiego, mimo to dietetycznego i nie uruchamiającego trzustki do wydzielania insuliny (czytaj: nie powodujące przyrostu tkanki tłuszczowej). (Prawie) bezglutenowe. Upieczone bez dodatku tłuszczu. Sekretem jest mąka migdałowa. 1 muffinka dostarcza tylko 146 kcal. W bonusie witamina E, wapń, potas i magnez. Nic tylko jeść ... z umiarem. Efekty na zdjęciu.

Składniki (na około 16 sztuk):
- pomarańcze - 2 sztuki, 
- mąka migdałowa lub mielone migdały - 200 g,
- mąka pszenna - 2 łyżki,
- jaja z wolnego wybiegu - 4 sztuki, 
- erytrytol - 100 g, 
- soda - 1/2 łyżeczki. 
- płatki migdałów - 5 łyżek, 
- czekolada gorzka (o zawartości kakao >70%) - 1/2 tabliczki.

Wykonanie:
Pomarańcze umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką. Umieścić w dość wysokim garnku i gotować do momentu, aż skórka będzie miękka, a widelec będzie swobodnie przez nią przechodził. Po ugotowaniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Jedną pomarańczę drobno pokroić wraz ze skórą, natomiast drugą obrać, skórę wyrzucić i pokroić tylko miąższ. Zblendować na jednolitą masę. Całe jaja dość długo ucierać z erytrytolem. Dodać mus pomarańczowy i delikatnie wymieszać. W misce połączyć suche składniki: mąkę migdałową i pszenną oraz sodę. Wymieszać. Suche składniki stopniowo dodać do kremu jajeczno-pomarańczowego i zmiksować do połączenia się składników. Przelać do form silikonowych, tak aby ciasto zajęło do 3/4 ich objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Upieczone muffiny pozostawić do ostygnięcia, a następnie udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką i płatkami migdałów. Smacznego dla wszystkich łasuchów!

 

 

W roli głównej botwinka

W warzywniakach, zieleniakach i na straganach zagościła botwinka. Zastąpiła buraka, który może przejść na zasłużony odpoczynek po zimie. Pełna folianów, potasu, wapnia i żelaza poleca się na kolację. Dziś w towarzystwie cukinii, jajek i mozzarelli.

Składniki (na 2 porcje):
- botwinka - pęczek, 
- cukinia - mała sztuka, 
- jaja z wolnego wybiegu ("O" lub "1") - 4 sztuki, 
- mozzarella - kulka (125 g),
- cebula - 1/3 małej sztuki, 
- czosnek - średni ząbek, 
- masło - odrobina do wysmarowania patelni, 
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny, zioła prowansalskie.

Wykonanie:
Botwinkę i cukinię umyć. Odciąć liście z botwinki, a łodygi pokroić na 2 cm kawałki. Cukinię pokroić na plastry. Liście botwinki i plastry cukinii ugotować na parze (dosłownie 2 minuty), po czym pozostawić, żeby odciekły. Na patelni roztopić niewielką ilość masła, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Po chwili dodać wyciśnięty czosnek. Jaja rozbić do miski, rozbełtać i dodać przyprawy. Do cebuli i czosnku dodać botwinkę (liście i łodygi), cukinię, jaja i pokrojoną na cienkie plastry mozzarellę. Podsmażyć do połączenia się składników i roztopienia sera. 

Pudding chia na mleku kokosowym

Wygląda jak deser, jednak nim nie jest. Kokosowy pudding z chia to propozycja na syte śniadanie i to nie byle jakie - pamiętajcie, że nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają więcej omega-3 niż nasiona lnu, które są uważane za jedno z ich najbogatszych, roślinnych źródeł. Nasiona chia pozostawione w mleku kokosowym pęcznieją i żelują, tworząc ciekawą konsystencję, którą trudno porównać do jakiejkolwiek innej.Dopełnienie pełnowartościowego posiłku stanowią banany, ale równie dobrze nadały by się inne owoce, zwłaszcza kwaskowate typu kiwi, czarna porzeczka, grejpfrut, ponieważ idealnie przełamują smak. I koniecznie orzechy - w tej wersji migdały.

Składniki (na 2 porcje):
- nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) - 1/2 szklanki, 
- mleko kokosowe o zawartości kokosa 80% - 1/2 puszki (200 ml),
- woda - 1/2 szklanki, 
- miód lub erytrytol - do smaku, 
- banan - 2 małe sztuki, 
- migdały - 2 łyżki.

Wykonanie:
Mleko kokosowe rozcieńczyć z wodą i podgrzać w garnku. Wyłączyć ogień. Wsypać nasiona chia, wymieszać, przykryć pokrywką i pozostawić  na co najmniej 15 minut - do momentu, aż przyjmą żelowatą konsystencję (w razie potrzeby dodać mleka lub wody). Posłodzić niewielką ilością miodu lub erytrytolu. Przelać do miseczki, dodać pokrojone migdały i orzechy.