VOUCHER PODARUNKOWY - PODARUJ ZDROWIE W TE ŚWIĘTA. Szczegóły w aktualnościach.

Zupa z soczewicy czerwonej i pomidorów

Można ją opisać trzema słowami - błyskawiczna, zdrowa i pyszna. Sądzę, że jest to najprostsza i najszybsza zupa świata (jeśli się mylę, proszę o przepisy!). Idealna na obiad po pracy, gdy Twoja lodówka świeci pustkami. Jedyne czego potrzebujesz, to: soczewicy czerwonej, puszki pomidorów, cebuli i czosnku. Ten przepis zawstydzi każdego, kto uważa, że zdrowe odżywianie wiąże się z wielogodzinnym staniem w kuchni. Brak wymówek? No to do dzieła! 

Składniki (na 1 porcję):
- soczewica czerwona - pół szklanki, 
- przecier pomidorowy - pół puszki, 
- cebula - pół małej sztuki, 
- czosnek - mały ząbek,
- oliwa z oliwek extra virgin - łyżka, 
- bulion jarzynowy - mała szklanka, 
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól morska, pieprz czarny, papryka ostra, bazylia, oregano, lubczyk,
- "zielenina" - koperek, natka pietruszki czy kiełki.

Wykonanie:
Soczewicę czerwoną przepłukać na sitku (nie wymaga namaczania w przeciwieństwie do innych rodzajów strączków). Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, po czym podsmażyć w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy z wyj. lubczyku, który należy dorzucić pod koniec gotowania. Gdy cebula się zeszkli, dodać przecier, soczewicę i bulion jarzynowy (przygotowany z warzyw korzeniowych lub w wersji szybszej z jarzynki bez glutaminianu sodu i suszu warzywnego). Zupę gotować około 20 minut. Przelać na talerz i posypać obficie koperkiem, natką pietruszki lub kiełkami. Zupa jest najbardziej aromatyczna na drugi dzień.

Kokardki z ciecierzycą i szparagami w sosie pomidorowym

Jeżeli tylko zaplanujesz go dzień wcześniej i namoczysz ciecierzycę (aby napęczniała i stała się bardziej lekkostrawna), stanie się szybkim i pożywnym obiadem następnego dnia po pracy (dobrze jest również ugotować ją do miękkości dzień wcześniej).

Składniki (na 2 porcje):
- makaron kokardki pełnoziarnisty - 6 garści, 
- marchew - średnia sztuka, 
- szparagi - 6 średnich sztuk (im cieńsze tym smaczniejsze), '
- ciecierzyca (cieciorka) - 5 łyżek, 
- pulpa pomidorowa - 1 puszka, 
- czosnek - mały ząbek, 
- oliwa z oliwek extra virgin - 2 łyżki, 
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny, natka pietruszki.

Wykonanie: 
Dzień wcześniej zalać ciecierzycę wrzątkiem na 3 h. Wodę wylać i namoczyć ponownie, ale tym razem w zimnej wodzie z dodatkiem kminku lub owoców kopru włoskiego. Po upływie 12 h ugotować ją do miękkości w tej samej wodzie. Szparagi umyć, oczyścić, oderwać twarde końce i ugotować na parze lub w wodzie. Marchew obrać, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw wyciąć z niej długie wstążki, które następnie ugotować al dente na parze lub w małej ilości wody. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek, ciecierzycę i chwilę podsmażyć. Po chwili dodać pulpę pomidorową i poddusić. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Sos doprawić solą morską i pieprzem, po czym zdjąć z ognia. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Do sosu dodać makaron i marchewkowe wstążki. Delikatnie wymieszać. 

Ciasto jogurtowe z truskawkami, czyli "Małe co nieco" na Dzień Mamy

26 maja już jutro. Spraw przyjemność swojej Mamie czymś słodkim, ale jednocześnie zdrowym, bo przecież "kochać" to dbać, troszczyć się i pielęgnować. Upiecz dla Niej ciasto jogurtowe z truskawkami. Przepis prosty - podoła nawet ten, kto na co dzień stroni od piekarnika. Zaczerpnięty z www.kwestiasmaku.com. U mnie w wersji zmodyfikowanej na zdrowszy i mniej kaloryczny.

Składniki: 
- mąka orkiszowa biała - 2 szklanki, 
- soda oczyszczona - łyżeczka, 
- erytrytol - szklanka, 
- cukier waniliowy (NIE wanilinowy)- 2 łyżki, 
- masło - czubata łyżka (25 g), 
- jaja (z wolnego wybiegu "O" lub "1") - 2 duże sztuki, 
- jogurt grecki light - 1 szklanka, 
- truskawki - 0,5 kg,
- kisiel bez cukru - małe opakowanie, 
- zmiksowane truskawki - 3 łyżki.

Wykonanie: 
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Przygotować kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z 3 łyżkami zblendowanych truskawek. Połowę kisielu wymieszać z połową pokrojonych truskawek. Resztę kisielu i resztę truskawek zostawić na koniec po upieczeniu ciasta. Jaja wbić do dużej miski, dodać wymieszany erytrytol z cukrem waniliowym i ubijać na puszystą masę przez około 7 minut. Dodać jogurt, roztopione masło i przesianą mąkę wraz z sodą, a następnie delikatnie i krótko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem standardowej wielkości blaszki, po czym wyłożyć na jej powierzchni truskawki wymieszane z kisielem, zachowując przy tym odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (tryb góra - dół) i piec 25 min. Po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (ewentualnie pozostawić jeszcze na kilka minut). W powstałe z truskawek wgłębienia wlać łyżkami kisiel, a na nim ułożyć pozostałą połowę truskawek. Posypać pudrem z erytrytolu, który można otrzymać poprzez jego zmielenie w młynku do kawy. Świętujcie!

Wskazówki: 
- ciasto wychodzi dość niskie, dlatego można podwoić ilość składników, 
- erytrytol to bezpieczny słodzik bezkaloryczny, który kupicie w sklepach ze zdrową żywnością lub na działach ze zdrową żywnością w hipermarketach,
- cukier waniliowy to nie to samo co wanilinowy, prawdziwy cukier waniliowy z wanilii a nie etylowaniliny kupicie również w sklepach ze zdrową żywnością.

Pieczony schab w ziołach (do chleba)

Jakość wędlin oferowanych w sklepach jest zdecydowanie niska. Za dobrą wędlinę trzeba zapłacić 35-40 zł/kg, a nawet gdy taką kupisz nigdy nie masz pewności co do jej składu. Może by więc upiec ją samemu w domu? Sprawa jest prostsza niż sądzicie. Przygotowanie domowej wędliny wcale nie musi być pracochłonne. Najlepiej upiec duży kawałek mięsa, podzielić na mniejsze części i zamrozić. To również dobra propozycja dla osób, które ze względu na stan zdrowia (nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, kamicę moczową itp.) powinny ograniczyć sód w diecie. W domowej wędlinie możesz użyć minimalnej ilości soli, zastępując ją aromatycznymi przyprawami i ziołami. W podanym przeze mnie przepisie nie obsmaża się mięsa, a mimo to pozostaje ono soczyste. Zasługa w tym rękawa kuchennego.

Składniki:
- schab bez kości - 1 kg, 
- sól morska - 1 czubata łyżeczka, 
- zioła dalmatyńskie - 1 łyżeczka, 
- rozmaryn - 1 łyżeczka, 
- liść laurowy - 4 listki, 
- ziele angielskie - 3 ziarenka, 
- pieprz czarny - łyżeczka, 
- olej kokosowy rafinowany (bezwonny) - 3 łyżki, 
- czosnek - 1 średni ząbek, 
- papryka czerwona - 1/2 łyżeczki,
- rękaw kuchenny.

Wykonanie:
Schab umyj, osusz i pozbaw tłustych części. Liście laurowe i ziele angielskie zmiel w młynku lub pokrusz młotkiem do ubijania kotletów. Przygotuj marynatę: olej kokosowy (w postaci płynnej) wymieszaj ze wszystkimi przyprawami (z wyj. papryki czerwonej) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Użyj marynaty do bardzo dokładnego wysmarowania mięsa. Następnie nakłuj mięso miejsce po miejscu, z obu stron wykałaczką. Zamarynowane mięso umieść w misce i pozostaw na 24 godziny w lodówce. Następnego dnia posyp papryką słodką i umieść w rękawie na blaszce do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 80 min (na wszelki wypadek sprawdzaj w międzyczasie, czy mięso nie jest gotowe lub czy wymaga dalszego pieczenia). Proste prawda?

 

Koktajl z jarmużu i gruszek

Koktajl z jarmużu i gruszek świetnie zastąpi poranną kawę. Zastrzyk energii gwarantowany. To propozycja również dla dzieci. Łatwo przemycić w nim porcję warzyw - jarmuż jest w nim niewyczuwalny. Koktajl nieco podszywa się pod kiwi, co zawdzięcza połączeniu zielonego koloru i nasion wiesiołka, imitującego pestki. Pychota!

1 szklanka zawiera: 165 kcal, 5 g błonnika, 72 mg wapnia, 71 mg witaminy C (minimalna dzienna dawka!) i 500 mg potasu.

Składniki (na 4 szklanki):
- jarmuż - 3 duże, pełne garści, 
- gruszki - 3 średnie sztuki, 
- sok wyciśnięty z 3 mandarynek, 
- nasiona wiesiołka - 3 łyżeczki.

Wykonanie: 
Jarmuż umyć, oderwać twarde części, porwać na mniejsze kawałki i osuszyć. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W wyciskarce wycisnąć sok z mandarynek. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą konsystencję. Przelać do szklanek i schłodzić w lodówce.