VOUCHER PODARUNKOWY - PODARUJ ZDROWIE W TE ŚWIĘTA. Szczegóły w aktualnościach.

Muffiny jajeczne – szybka, zdrowa, pożywna opcja na śniadanie i lunch

W czasach, gdy mit dotyczący negatywnego wpływu jajek na poziom cholesterolu we krwi został obalony, jajka to znakomity produkt dla osób "na diecie". Idealnie wpisują się w ideę śniadań białkowo-tłuszczowych, nie podnoszą istotnie poziomu cukru we krwi, dlatego są dobrą propozycją śniadaniową dla osób z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą czy wyczerpaniem nadnerczy. Jajecznica, omlety, jajka sadzone - z jajek można wyczarować naprawdę wiele zdrowych potraw. Dla mnie hitem są muffiny jajeczne, które świetnie nadają się do zabrania w lunch boksie do szkoły i pracy. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowo są dobrą opcją na wyczyszczenie lodówki z resztek - to z czego je przygotujesz zależy wyłącznie od Twojej kreatywności i zapasów w domu. Poniżej przepis na wersję z warzywami, szynką i mozzarellą.

Składniki (na 4-6 sztuk): 
- jaja kurze - 2 sztuki (ekologiczne, z wolnego wybiegu, oznaczone "0"), 
- cukinia - 1/4 sztuki, 
- pomidorki koktajlowe - 4 sztuki, 
- szczypiorek - 2 łyżki, 
- mozzarella - 1/4 kulki, 
- szynka - 4 plastry (dobrej jakości), 
- pestki dyni - 1 łyżka, 
- przyprawy: sól morska, pieprz, zioła np. prowansalskie.

Wykonanie: 
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidorki pokroić na plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Mozzarellę pokroić w kostkę, a szynkę w paseczki. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem soli, pieprzu, ziół oraz szczypiorku. Dodać pokrojone składniki i pestki dyni, a następnie całość wymieszać. Cztery wgłębienia w silikonowej formie do muffinów napełnić masą (maksymalnie do 3/4 objętości, bo inaczej wypłyną) i piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe muffinki posypać kiełkami, rukolą lub natką pietruszki. Smacznego! 

Fit śniadanie – twarożek na słodko

Jeśli znudził Ci się klasyczny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, to propozycja dla Ciebie!

Składniki: 
- twaróg chudy - 250g (kostka),
- jogurt naturalny 2% tłuszczu - 150g (mały kubeczek), 
- mandarynka - 1 szt.,
- jabłko - 1/4 szt., 
- dojrzałe awokado - 1/3 szt., 
- orzechy włoskie - 1 łyżka,
- płatki owsiane - 3 czubate łyżki, 
- wiórki kokosowe - do posypania.

Wykonanie: 

Banalnie proste! Twaróg zblendować z jogurtem i przełożyć na talerz. Płatki podprażyć na suchej patelni. Płatki dodać do twarożku. Udekorować owocami i orzechami. Posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec jeść i chudnąć w oczach.

Razowe pierniczki na choinkę

Znasz ten stan - jest 1 w nocy, cała kuchnia w mące, a Ty przygotowujesz świąteczne wypieki? Tak właśnie było dziś u mnie! Razowe pierniczki piekę już 3 rok. Polecam je, gdyż są zdrowe, chrupkie, lekko korzenne i doskonałe na świąteczne przejedzenie - zawierają dużo błonnika pokarmowego, pobudzającego trawienie.

Składniki (na około 170 szt.)
- mąka żytnia razowa - 0,5 kg, 
- erytrytol zmielony na puder - 100 g, 
- miód - 200 g, 
- olej kokosowy - 120 g, 
- jaja z wolnego wybiegu (oznaczone "0" lub "1") - 1 szt., 
- soda oczyszczona - 2 łyżeczki, 
- przyprawa do piernika: cynamon, kakao, ziele angielskie, goździki, kolendra i imbir - 3 łyżki lub więcej.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, podsypać mąką i wyciąć pierniczki za pomocą foremek. Jeśli chcemy, aby pierniczki zawisły na choince, to w każdym z nich trzeba wykonać otworek na wstążkę np. używając plastikowej rurki do picia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 min. Nie ozdabiać lukrem i pozostawić saute.

1 pierniczek to średnio 20 kcal.

P.S. Czy to nie ja mówiłam swoim Pacjentom o umiarze w przygotowywaniu jedzenia na wigilijny stół? Jak widzicie mi nie wyszło, więc mówię od razu: zmniejszcie proporcje o połowę! ;)

Niedzielny schabowy inaczej

U kogo w domu kotlet schabowy w panierce, ziemniaczki i mizeria to nieśmiertelna niedzielna tradycja? Odśwież tradycję i poświęć swój niedzielny czas na przygotowanie czegoś naprawdę zdrowego i ... smacznego!

Wieprzowina w postaci smażonego kotleta to około 400 kcal (który z Panów ogranicza się tylko do 1 kotleta??? Odchudzona wersja czyli duszona roladka z mozzarellą i pomidorem suszonym w oleju to 300 kcal i 300 mg potasu w bonusie.

 

Składniki (dla 1 osoby): 
- schab bez kości - 100g, 
- mozzarella w wersji light - 1/4 kulki, 
- pomidory suszone, w oleju rzepakowym, po odsączeniu - 1 plaster, 
- czosnek - pól małego ząbka,
- oliwki zielone - 5 sztuk, 

- przyprawy: sól morska, pieprz czarny, oregano, bazylia.

Wykonanie: 
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić z obu stron. Mięso oprószyć solą, pieprzem i ziołami, a następnie wysmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawione mięso wyłożyć na talerz, z jednej strony ułożyć podłużny plaster mozzarelli i odsączonego z oleju - pomidora suszonego. Schab zwinąć formując roladkę. Zabezpieczyć przed rozwinięciem, przekłuwając go wykałaczką. Roladkę umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać oliwki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 min.

Omlet mandarynkowy

Ponoć zimą ciało człowieka składa się w 70% z mandarynekJ Dlatego, aby zadbać o odpowiedni balans spróbuj omletu z mandarynkami i serkiem wiejskim. Takie zdrowe, bogate w białko i tłuszcze śniadanie zapewni Ci energię i sytość na wiele godzin w ciągu dnia.

Składniki (na 1 porcję):
- jaja kurze z wolnego wybiegu (kl. wagowa S) - 3 szt.,
- serek wiejski 3% tł. - pół kubeczka, 
- banan - pół średniej sztuki, 
- mandarynka - średnia sztuka, 
- orzechy włoskie - łyżka, 
- kakao bez cukru - do posypania.

Wykonanie:
Jaja ubić mikserem, dodać zblendowanego banana, odsączony serek wiejski, drobne kawałki mandarynki i posiekane orzechy. Omlet smażyć z obu stron na małym ogniu. Oprószyć kakao.

Wartość odżywcza:
E = 440 kcal, 
B = 30,8 g,
T = 24,3 g, 
W = 27,3 g, 
Błonnik = 2,9 g.