/
338 Views0

Owsianek nigdy dość! Dziś w formie zapiekanej w piekarniku. Bo kto nie lubi, gdy coś przyjemnie chrupie? Chrup, chrup, chrup…

Składniki (na 1 porcję):
– jabłko lub gruszka – 1 średnie sztuka (150g),
– jaja kurze z wolnego wybiegu – 1/2 sztuki,
– płatki owsiane górskie – 1/2 szklanki (65g),
– mleko krowie 2% tł. lub roślinne – 1/2 szklanki (125g),
– sezam – 1 łyżeczka (5g),
– dowolne owoce suszone np. rodzynki, śliwki, morele, figi, daktyle – 1 łyżka (15g),
– dowolne orzechy np. włoskie, laskowe, migdały, nerkowce – 1 łyżka (15g),
– masło klarowane – 1 płaska łyżeczka (5g),
– cynamon – do smaku.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Małe ceramiczne naczynie żaroodporne posmarować masłem. Jabłko umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plastry. W misce połączyć: jajko, mleko, cynamon. Dodać płatki, sezam, rodzynki lub inne owoce suszone i posiekane orzechy. Całość wymieszać. Otrzymaną masę wylać na naczynie żaroodporne, a na wierzchu ułożyć plastry pokrojonego jabłka. Piec ok. 30min do uzyskania złotego zarumienienia. Owsianka najlepiej smakuje na ciepło.
pl_PLPolish
pl_PLPolish