VOUCHER PODARUNKOWY - PODARUJ ZDROWIE W TE ŚWIĘTA. Szczegóły w aktualnościach.

Dzienniczek żywieniowy

Na pierwszą konsultację dietetyczną proszę o zabranie ze sobą wypełnionego 3-dniowego dzienniczka żywieniowego, którego analiza umożliwi dietetykowi zapoznanie się z Twoim sposobem odżywiania, jak również dostarczy informacji na temat ewentualnych dolegliwości, występujących po spożyciu pokarmów. Prowadź go przez 3 dni – 2 powszednie i 1 wolny od pracy. W celu uchwycenia jak największej ilości szczegółów, zapisuj spożyte pokarmy na bieżąco, zaraz po posiłku. Zanotuj w nim:

  •  wszystko, co danego dnia spożyłaś/eś i wypiłaś/eś (nawet jeżeli były to niewielkie ilości np. 3 orzechy, 1 łyżeczka cukru, ½ kabanosa) wraz z ilością wyrażoną w gramach (możesz ją spisać z opakowania produktu) bądź w miarach domowych (np. 1 łyżka, 2 kromki, głęboki talerz);
  • nazwy producentów produktów spożywczych (np. mleko Łowickie, serek wiejski Piątnica, kiełbasa krakowska sucha Krakus); 
  • zawartość tłuszczu w produktach spożywczych (np. mleko 3,2% tłuszczu, jogurt typu greckiego 10% tłuszczu, śmietanka 18% tłuszczu); 
  • możliwie jak najwięcej szczegółów, w tym: rodzaj pieczywa, makaronu, kaszy, ryżu (np. chleb baltonowski, makaron z pszenicy durum, ryż basmati); rodzaj tłuszczu (np. olej rzepakowy rafinowany); sposób przyrządzenia potrawy (np. duszenie z wcześniejszym obsmażeniem); czy zupa była zabielana i jeśli tak, to jakim produktem; czy sos był zagęszczony i jeśli tak, to jakim produktem; czy herbata/kawa była słodzona i jeśli tak, to jakim produktem i w jakiej ilości; 
  • godzinę pobudki, czas pracy i porę pójścia spać; 
  • godzinę i miejsce spożywania posiłków lub przekąsek; 
  • aktywność fizyczną (np. 30 min spaceru, 60 min pływania na basenie, 90 min prac na ogrodzie); 
  • uwagi dotyczące ewentualnych dolegliwości po spożyciu posiłku (np. zgaga, wzdęcia, biegunka).

Do pobrania: Dzienniczek żywieniowy.pdf