Z mojej subiektywnej obserwacji osób podejmujących próbę zrzucenia nadprogramowych kilogramów wynika, że osobom „na diecie” najtrudniej powstrzymać się od słodyczy. Jeśli dieta jest prawidłowo skomponowana i wystarczająco sycąca łatwiej jest im zrezygnować z pizzy, białych bułeczek i kotleta schabowego, niż z cukru. W takich sytuacjach pomocne są przepisy na „fit” słodkości. Jednym z nich są muffiny z fasoli czerwonej, które przygotujesz bez użycia mąki i cukru. Dobra przekąska dla osób z insulinoopornością, hiperinsulinemią, cukrzycą i wszystkich tych, którzy chcą ograniczyć cukier w swojej codziennej diecie.
Składniki (na 8 muffinek):
- fasola czerwona, w puszce, po odsączeniu – 1 puszka (240g),
- banan – 1 średnia sztuka (115g bez skórki),
- porzeczka czerwona (mrożona) – 2 garście (100g),
- jaja kurze z wolnego wybiegu – 2 sztuki,
- masło klarowane – 2 czubate łyżki (50g),
- kakao, bez cukru – 2 łyżki (20g),
- erytrytol – 3 łyżki (30g),
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka (4g),
- cynamon – ½ łyżeczki,
- imbir, mielony – ¼ łyżeczki,
- płatki migdałów – ¼ szklanki (38g).
Wykonanie:
Rozmrozić porzeczki lub inne dowolne owoce leśne. Piekarnik nastawić na 180 st. Wszystkie składniki (z wyj. płatków migdałów i porzeczek) zblendować na gładką masę. Do ciasta dodać porzeczki i wymieszać. Ciasto przelać do papierowych foremek na muffinki. Muffiny posypać płatkami migdałów. Piec ok. 30 min.