VOUCHER PODARUNKOWY - PODARUJ ZDROWIE W TE ŚWIĘTA. Szczegóły w aktualnościach.

Razowe pierniczki na choinkę

Znasz ten stan - jest 1 w nocy, cała kuchnia w mące, a Ty przygotowujesz świąteczne wypieki? Tak właśnie było dziś u mnie! Razowe pierniczki piekę już 3 rok. Polecam je, gdyż są zdrowe, chrupkie, lekko korzenne i doskonałe na świąteczne przejedzenie - zawierają dużo błonnika pokarmowego, pobudzającego trawienie.

Składniki (na około 170 szt.)
- mąka żytnia razowa - 0,5 kg, 
- erytrytol zmielony na puder - 100 g, 
- miód - 200 g, 
- olej kokosowy - 120 g, 
- jaja z wolnego wybiegu (oznaczone "0" lub "1") - 1 szt., 
- soda oczyszczona - 2 łyżeczki, 
- przyprawa do piernika: cynamon, kakao, ziele angielskie, goździki, kolendra i imbir - 3 łyżki lub więcej.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, podsypać mąką i wyciąć pierniczki za pomocą foremek. Jeśli chcemy, aby pierniczki zawisły na choince, to w każdym z nich trzeba wykonać otworek na wstążkę np. używając plastikowej rurki do picia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 min. Nie ozdabiać lukrem i pozostawić saute.

1 pierniczek to średnio 20 kcal.

P.S. Czy to nie ja mówiłam swoim Pacjentom o umiarze w przygotowywaniu jedzenia na wigilijny stół? Jak widzicie mi nie wyszło, więc mówię od razu: zmniejszcie proporcje o połowę! ;)