VOUCHER PODARUNKOWY - PODARUJ ZDROWIE W TE ŚWIĘTA. Szczegóły w aktualnościach.

Mus czekoladowy z awokado - zdrowy zamiennik deserów

W jesienne wieczory idealnie sprawdzi się mus czekoladowy z awokado i banana. Możesz go pokochać albo znienawidzić - wszystko zależy od tego czy przygotujesz go z odpowiednich składników. Tylko bardzo dojrzałe, miękkie awokado i jeszcze baaardziej dojrzały, wręcz miejscami czarny banan zapewnią jego wyjątkowy smak. Jeśli przygotujesz go z niedojrzałych owoców będzie mdły i niesłodki, przez co nabawisz się awersji do niego, a szkoda!

Podaję idealne proporcje dla 1 osoby:
- średni dojrzały banan, 
- pół miękkiego jak masełko awokado, 
- czubata łyżeczka kakao bez dodatku cukru.

Wszystkie składniki zblendować na gładki mus. Deser dobrze jest przed podaniem schłodzić w lodówce.

1 porcja = 243 kcal, zero dodanego cukru, 100% zaspokojenie potrzeby zjedzenia "czegoś słodkiego"

;)

Trzy kolory - dynia, pomidor i szpinak

Uwielbiam takie dania! Takie, które wpierw cieszą oczy, a potem kubki smakowe. To jesienna kompozycja, która zawiera w sobie dynię, boczniaki, pomidory suszone i szpinak. Nie łykaj multiwitamin, tylko gotuj pełnowartościowe posiłki, takie jak to - pełne beta-karotenu, potasu, kwasu foliowego i witaminy D. Pycha!

Składniki (na 1 porcję):
- dynia hokkaido - 1/8 średniej wielkości (ok. 100 g),
- oliwa z oliwek extra virgin - 1 łyżeczka, 
- czosnek - 1/2 małego ząbku, 
- pestki dyni - łyżeczka, 
- pomidory suszone - 3 plastry, 
- boczniaki - 2 sztuki,
- szpinak - duża garść, 
- przyprawy: pieprz czarny, kurkuma.

Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 min. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, pestki dyni, pokrojone na cienkie paseczki pomidory suszone (wcześniej odsączone z oleju) i boczniaki. Po chwili dodać upieczoną dynię i szpinak. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić szczyptą pieprzu i kurkumy, a następnie podgrzać. Podawać z kaszą np. jęczmienną pęczak lub makaronem razowym. Danie można posypać niewielką ilością pokruszonego sera feta.

Cukinia nadziewana soczewicą i kaszą jaglaną

Jesień to nie tylko śliwki i gruszki, ale też warzywa dyniowate! Dynia, cukinia (kabaczek) i patison zachęcają wyglądem i przyjaznymi cenami. Dlatego jeśli w tym roku nie przygotowywałaś/eś faszerowanej cukinii - czas zakasać rękawyTym którym z kolei przejadła się klasyczna wersja nadziewana mięsem mielonym, polecam spróbować wersji vegeProponowany przeze mnie przepis stanowi prawdziwą bombę witaminowo-mineralną, gdyż pokrywa ponad 50% DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA POTAS, MAGNEZ, CYNK, ŻELAZO i BŁONNIK POKARMOWY! 1 porcja to 505 kcal, czyli rozsądna dawka energii na obiad (również dla osób "na diecie".

Składniki (na 1 połowę):
- cukinia - 1/2 średniej sztuki, 
- kasza jaglana - 3 łyżki, 
- soczewica czerwona - 3 łyżki, 
- jarmuż - mała garść, 
- pomidory suszone - 1 i 1/2 sztuki, 
- przecier pomidorowy - 1/2 puszki, 
- cebula - 1/2 małej sztuki,
- czosnek - 1/2 małego ząbku, 
- ser żółty - łyżeczka startego,
- oliwa z oliwek extra virgin - łyżeczka, 
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny, bazylia, oregano, tymianek.

Wykonanie: 
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sitku, aby pozbyć się jej goryczki, a następnie ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Soczewicę przepłukać i ugotować (nie rozgotowywać). Cukinię umyć, przekroić na pół i wykorzystać jej jedną połowę. Oczyścić z niejadalnych części i wydrążyć miąższ (pestki wyrzucić, a pozostałą część wykorzystać do przygotowania farszu cukinii). Oprószyć delikatnie solą morską i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 min. Jarmuż umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, pomidory suszone, miąższ cukinii, jarmuż i czosnek. Przygotować farsz poprzez wymieszanie ze sobą: kaszy, soczewicy, przecieru pomidorowego, składników z patelni i przypraw, a następnie wykorzystać do nadziania cukinii. Posypać z wierzchu startym serem. Zapiekać jeszcze około 10 min.

Jak przygotować bakłażana?

Do tej pory bakłażan nie gościł w Twojej kuchni? Warto to nadrobić! Te niskokaloryczne warzywo - 17 kcal w 100 g - smakuje pysznie, jeśli tylko będzie odpowiednio przygotowane. W przeciwnym wypadku będzie gorzki, a uważam, że pierwszy kontakt z bakłażanem jest zazwyczaj decydujący w kwestii czy w przyszłości będziesz go omijać szerokim łukiem, czy też pozostaniesz jego wielkim entuzjastą,

1. Bakłażana umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości 1 cm. 
2. Plastry bakłażana oprósz z obu stron solą morską i wysmaruj oliwą z oliwek extra virgin. 
3. Ułóż je na talerzu i pozostaw na co najmniej 15 min, aby puściły sok. 
4. Po tym czasie odsącz je ręcznikiem papierowym. 
5. Grilluj na małym ogniu z obu stron na patelni grillowej lub na zwykłej nieprzywierającej bez dodatku tłuszczu (polecam położyć duży talerz na wierzchu, aby docisnął bakłażany).

Wskazówka: Do potraw z grillowanym bakłażanem nie dodawaj tłuszczu (oliwy, oleju czy masła), ponieważ taka potrawa mogła by okazać się bombą kaloryczną. Pamiętaj, że każda dodatkowa łyżka tłuszczu to prawie 100 kcal.

Na zdjęciu sałatka z bakłażanem, mozzarellą, papryką, sałatą, pestkami dyni i świeżą bazylią.

Naleśniki pełnoziarniste na mleku kokosowym

Lubiane przez nas, Polaków potrawy mączne takie jak pierogi, kluski, kopytka, naleśniki niestety... nie sprzyjają odchudzaniu. Na pewno też, nie są elementem zdrowej diety. Wynika to z ich wysokiego indeksu glikemicznego, który wiąże się ze znacznym wzrostem stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu i następującym po nim - gwałtownym spadkiem. "Skoki cukru" będą odpowiedzialne za pojawienie się szybkiego uczucia głodu i przyrostu masy ciała. Drugą wadą uwielbianych przez nas potraw mącznych jest to, że są przygotowywane z oczyszczonej białej mąki, która w procesie technologicznym została pozbawiona tego co najcenniejsze - witamin, minerałów i błonnika. Co więc zrobić gdy najdzie nas ochota na mączne małe co nieco? Przygotuj je z mąki pełnoziarnistej, która ma niższy indeks glikemiczny i jest zdrowsza. Poniżej przepis na naleśniki z mąki pełnoziarnistej, które jak uważam ja i inni konsumujący, niczym nie ustępują "tradycyjnym" z białej mąki. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że są... lepsze. Ocenę pozostawiam Wam.

Składniki (na 14 sztuk):
- mleko kokosowe 80% kokosa - 500 ml (można użyć krowiego),
- woda gazowana - niepełna szklanka, 
- jaja z wolnego wybiegu - 2 sztuki, 
- erytrytol - 2 płaskie łyżki, 
- sól morska - szczypta, 
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1,5 szklanki + 4 płaskie łyżki, 
- kurkuma - szczypta,
- patelnia z nieprzywierającą powłoką.

Wykonanie:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki
 i odstawić na 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni nieprzywierającej, bez dodatku tłuszczu (jeżeli ciasto będzie za rzadkie i naleśniki będą się rozpadać, to dodać ostrożnie mąki, pamiętając, że im rzadsze ciasto, tym smaczniejsze naleśniki). Podawać z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi owocami.